Kroppen i stolen

6. december 2021 By Admin

Kroppen i stolen

Det er vist kun Leonardo da Vinci, der har tegnet en perfekt krop. Intet menneske er perfekt i virkeligheden. Vores kroppe er ikke totalt symmetriske. Nogle af os har større ’skavanker’ end andre. Nogle af os har været ude for ulykker og har måske problemer med bevægeligheden eller kroniske smerter som følge deraf. Andre bliver født med et skelet, der ikke er, helt som det burde være. Det er bare sådan, naturen er. Vi lever i et samfund, hvor vi skal arbejde. Vi skal tjene penge, så vi kan betale husleje, købe mad, få tøj på kroppen osv. Det ved vi godt. Men nogle mennesker har større problemer med at kunne passe et arbejde, fx på et kontor. Det kan være, at de har en skæv hofte, og det kan gøre ondt på dem at skulle sidde stille ved et kontor i mange timer dagligt. Det kan også tænkes, at der er problemer med ryggen. Det hører vi jo tit om.

Diskrete specialstole

Heldigvis er der mange gode specialstole, som kan afhjælpe smerter eller problemer med bevægelighed. Oftest ligner disse specialstole almindelige kontorstole. Det er, fordi det ’problem’ de er bygget til at afhjælpe, ofte er kamufleret af stolens betræk. Der kan være lagt særlige fjedre ind i stolens sæde. Der kan være lavet særlige udskæringer i sædet, så brugeren ikke får smerter ved at sidde længe. Der kan være særlige støtter til lænden eller ryggen. Disse funktioner kan ikke ses. Men brugeren af stolen kan mærke, at den er behageligere for hende eller ham at bruge i det daglige arbejdsliv.

De fleste specialstole, som fremstilles i dag, har de samme funktioner som almindelige kontorstole. De kan dreje i sædet. Rygstøtten kan indstilles, så brugeren får den korrekte støtte. Andre stole kan vippe og dermed hjælpe til fx at styrke ryggens muskulatur.

Fælles for alle specialstole er, at de sikrer en god og behagelig arbejdsstilling. Den gode ergonomi, som stolene sikrer, bevirker naturligvis, at der er et bedre arbejdsklima på arbejdspladsen. Netop fordi smerter, som ellers kunne være årsag til konflikter og forkerte beslutninger, minimeres.

De er lidt dyrere

Umiddelbart kan det godt se ud, som om at en specialstol er dyrere end en almindelig kontorstol. Og ja, prisen kan virke skræmmende. Men tænk på den lange bane her. Omkostninger til dækning af fremtidige arbejdsskader er meget højere. Og selvom forsikringen måske dækker de fleste omkostninger, så er der andre gevinster ved at anskaffe en specialstol: Den medarbejder, som skal bruge den, bliver en bedre medarbejder. Der vil være færre sygedage. Der vil være højere effektivitet – og større arbejdsglæde.

Arbejdsglæde på arbejdspladsen er vigtig. Og kan en specialstol hjælpe til, at glæden eksisterer, så er omkostningen til sådan en stol i virkeligheden slet ikke så stor. Så hvis du har – eller opdager at du har –  en medarbejder eller en kollega, der har et problem med sin kontorstol, så bør I undersøge, om der måske er brug for, at I anskaffer en specialstol til ham eller hende. Du og din medarbejder eller kollega vil blive glad for det.

COMMENTS

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *