Lav hjemmelavede røgvarer

23. november 2020 By Admin

Lav hjemmelavede røgvarer

Engang var det sådan, at alle madvarer mere eller mindre havde fået noget røg. Ikke forstået på den måde, at kokken eller slagteren fortalte en vittighed. Men røg i ordets allermest bogstavelige forstand. At putte sit kød i en rygeovn var nemlig en af datidens mest effektive midler til konservering af madvarer.

Røgning for smagens skyld

I dag er der knap så stort et arbejde i at lade sine madvarer konservere. Har man købt en for stor mængde kød i supermarkedet, så kan man snildt smide en frysepose med hakket okse i fryseren. Men det har man ikke altid kunne. Sammen med ren saltning var røgning derfor en nødvendighed, hvis man skulle undgå madspild. En sidegevinst var så blot, at de røgede madvarer også fik en fantastisk smag. Og sidstnævnte er også grunden til, at der stadig ryges kød den dag i dag.

Hjemmelavet bacon

Noget af det der oftest bliver puttet i en rygeovn er fisk. Du kender sikkert både den varmrøgede og den koldrøgede laks fra køledisken hos den lokale købmand. Med en rygeovn derhjemme og et fersk stykke laks kan du selv tilberede begge dele. Den koldrøgede version tager dog lidt længere tid end den varmrøgede. Den sidstnævnte er derfor mest populær i de private røgeovne rundt omkring. Men faktisk kan man ryge langt flere forskellige produkter end blot lige fisk. Har du f.eks. overvejet at lave dit eget bacon? Det er ikke noget, man bare sådan lige gør på en eftermiddag. Koldrøgning er nemlig en lang proces, der starter ved at kødet saltes, før røgen tilføres inde i ovnen. Men efter et par dage kan du bryste dig af at have røget din helt egen, smagfulde bacon. Det vil med garanti give plusser på kontoen hos vennerne, for hvem elsker ikke et godt stykke bacon?

Populært hos jægere og lystfiskere

Selvom rygeovnens mange glæder vinder ind hos det ganske almindelige havefolk, så har jægere og lystfiskere længe været vilde med den røgfyldte måde at tilberede kød på. Det er nemlig ikke kun laks, men mange forskellige typer fisk, der smager dejligt i rygeovnen. Og det samme er tilfældet med det vildt, som jægeren har med sig hjem fra jagt.

Ingen svineri ved rygeovnen

Men skaber sådan en rygeovn ikke en masse røg, som generer både mig selv og mine naboer, tænker du måske. Har du endda bevidst holdt dig fra at tilberede dit kød og dine fisk via røg, fordi du er nervøs for, om metoden sviner, så kan du sagtens skyde dine bekymringer til hjørne. En rygeovn adskiller sig markant fra en grill, der kan ose, syde og sprutte. Kodeordet skal findes i ordets sidste del. Kødet bliver jo netop røget inde i en ovn. Ovnen har til formål at bevare røgen i et lille lukket miljø omring kødet. Fik alt røgen lov til at flyde ud af ovnen ville hele formålet med røgeriet gå tabt. Blæser røgen over i naboens have i stedet for på det tiltænkte kød, så er der nemlig ikke megen røgsmag at komme efter.

COMMENTS

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *