Lei koder?

6. april 2020 By Eskild Strudsberg

Lei koder?

For nylig lærte jeg noget helt nyt. Det handler om Lei koder. Jeg vidste faktisk ikke, at de eksisterede, men det gør de altså! Og jeg synes, du også skal have kendskab til dem. Det er nyttig viden, især hvis du som økonomichef i en virksomhed skal handle med værdipapirer. (Så ved du det måske i forvejen, men alligevel: Jeg vidste det ikke, og jeg sidder her med hele bogholderiet i en lille virksomhed.)

Hvad er det?

LEI er en forkortelse for Legal Entity Identifyer. Loven siger, at den skal tildeles alle juridiske enheder, der vil handle med værdipapirer. Den tildeles ikke til privatpersoner. Lei koden svarer nærmest til et CVR-nummer for en virksomhed. Forskellen er bare, at det er en kode, som registreres i et globalt register. Det globale register kalder man for GLEIF. (Gleif står for Global Legal Entity Identifyer Foundation.) Gleif er altså en global organisation, hvor alle Lei koderne bliver registreret. Det er en non-profit organisation, og den bor i Schweiz. Kort sagt, det er en organisation, som huser en kæmpe database over alle virksomheder i hele verden, der handler med værdipapirer. Den stiller data til rådighed for det offentlige. Dermed bliver det kort sagt muligt at kunne se, hvem der er hvem. Man kan se, hvilke selskaber der ejes af andre selskaber. Det kan være rigtig god viden at have. Især hvis man skal åbne nye forretninger med partnere, man ikke kender.

Ikke spor vanskeligt

Det lyder måske skræmmende, at man skal have sådan en Lei kode, men det er det slet ikke. Der findes nemlig noget, man kalder for Local Operating Units. Til daglig bliver de oftest kaldet for LOU. De kan hjælpe enhver enhed med at få en Lei kode. Det er faktisk dem, du skal henvende dig til, hvis du skal have en Lei kode. De kan nemlig ret hurtigt sørge for, at du får både Lei kode og Lei registrering. Det er med andre ord dem, der er i kontakt med Gleif. Og det kan jo være en fordel ikke at skulle bakse rundt med en masse korrespondance på fremmedsprog. Det handler jo om, at man skal overholde loven, og som gammel administrator i det offentlige system, så kan jeg fortælle dig, at man skal være meget forsigtig med at udtrykke sig fuldstændigt korrekt i brevvekslinger. Og det kan være svært på et fremmedsprog, især hvis man ikke kender fagordene. Tro mig.

Hvad koster end LEI kode så?

Så det, at du skal have et Lei nummer, når du vil handle med værdipapirer via dit firma, skal ikke skræmme dig fra at gøre det. Du kan faktisk få en ny Lei registrering ret hurtigt. Og en Lei pris er beskeden. Det tager heller ikke så lang tid at få din kode. Den der LOU som du benytter, vil sørge for at få din kode registreret. Sker der så det, at du får at vide af din bank, at du ikke kan handle dagen efter, så har det noget at gøre med, at databasen nede i Schweiz bliver opdateret én gang i døgnet. Det betyder, at du sikker kan handle dagen efter. Hvis du har husket at forny din Lei registrering. Det skal du nemlig gøre hvert år.

COMMENTS

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *