Virker en ergonomisk kontorstol på dårlig ryg?

23. november 2019 By Admin

Virker en ergonomisk kontorstol på dårlig ryg?

Vi danskere sidder rigtig meget ned. Faktisk har en ny undersøgelse har vist, at kontorarbejdere i gennemsnit sidder ned 7-8 timer om dagen. Det er i sig selv ikke noget problem, for der er ingen studier der har kunne finde en entydig sammenhæng mellem rygsmerter og hvor meget man sidder ned. Ikke desto mindre har en undersøgelse fra Syddansk Universitet vist, at 42,6 pct. af alle danskere har eller har haft lænderygssmerter.

Derfor kan det være en god idé at vælge en ergonomisk kontorstol, som er god for din ryg. I følgende artikel vejleder vi dig til kontorstole til dårlig ryg.

Hvad er en ergonomisk kontorstol?

En ergonomisk kontorstol er grundlæggende en stil som giver en afbalanceret arbejdsposition, som ikke lægger uhensigtsmæssig pres i ryg og læn. Det resulterer i en sundere ryg. Derudover er stolen typisk også udstyret med mange indstillingsmuligheder, som giver brugeren mulighed for at tilpasse stolen til kroppen. Du kan læse mere om ergonomiske kontorstole på Primabolig.dk her.

Hjælper ergonomiske kontorstole på dårlig ryg?

Før du giver dig i kast med købet af en dyr kontorstol, kan det måske være værd at vide, om en god kontorstol overhovedet hjælper på dårlig ryg. Vi har gennemgået faglitteraturen på området, og studier viser lindringer af rygsmerter, hvis man skifter sin traditionelle kontorstol ud med en ergonomisk.

I metastudiet “The effectiveness of a chair intervention in the workplace” udgivet af Niekerk, S. J; Louw, Q. A.; Hillier, S. et al. i 2012 samlede man 5 relevante studier, som alle undersøgte sammenhængen med udskiftning af kontorstol og rygproblemer. Antallet af forsøgspersoner i de 5 studier varierede mellem 4 til 293. Tre af studierne var randomiserede, kontrollerede studier, mens de øvrige var enkelte casestudier. Tre af studierne fandt sted i et kontor, et af studierne på en tøjfabrik og sidste studie blandt universitetsstuderende.

Metastudiet fandt:

 • En signifikant reduktion i rygproblemer blandt forsøgspersoner
 • Ikke produktivitetsforbedringer i de ene studie som målte det
 • Studiet som målte hele ryggen fandt den største reduktion af smerte i hals- og skulderområdet

Så selvom man måske ikke skal forvente produktivitetsforbedringer, blot fordi man skifter sin kontorstol ud, betyder det ikke, at en ergonomisk kontorstol ikke er pengene værd, for den reducerer rygsmerter.

Vælg en kontorstol med mange indstillingsmuligheder

For at en ergonomisk kontorstol er god for ryggen, bør den helst have så mange indstillingsmuligheder som mulig. Det skyldes, at flere indstillingsmuligheder giver mulighed for at tilpasse din kontorstol til netop din krop. Efter vores vurdering er et minimum af indstillingsmuligheder:

 • Mulighed for justering af sædehøjden
 • Mulighed for justering af vinklen på ryglænet (og at låse positionen fast)
 • Hvis kontorstolen har armlæn, skal disse kunne indstilles i henholdsvis bredde og højde

Ovenstående er naturligvis minimumskrav i vores optik. Du kan eventuelt have følgende øvrige krav:

 • Ryglænet bør være lavet i net som giver luftcirkulation og i højere grad tilpasser sig ryggens bevægelser
 • Polstringen på stolen skal være nedadbøjet ved kanten, hvilket sikrer blodtilførsel til benene
 • Polsteringen på sædet må ikke kunne glide

Hvordan undgår jeg rygproblemer?

Hvis du i forvejen har rygproblemer, bør du overveje at følge disse råd:

 • Motioner  minimum 4 timer om ugen – det behøver ikke nødvendigvis være intensiv træning, men motion er det bedste råd til en bedre ryg
 • Undgå statiske arbejdsstillinger, brug f.eks. kontorstolens mange indstillingsmuligheder til at ændre stilling i løbet af dagen. Hvis du har hæve- sænkebord bør du overveje at stå op 30 minutter i løbet af arbejdsdagen.

 

COMMENTS

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *