Et smukt stel

20. oktober 2019 By Eskild Strudsberg

Et smukt stel

Jeg har været en tur hjemme i Danmark. Det var faktisk en dejlig tur. Ikke for lang, ikke for kort. En del familiebesøg, men også tid til mig selv. Perfekt. En uge er nok. Jeg skal jo heller ikke belemre mine søskende med, at jeg er i landet, og give dem dårlig samvittighed, over at de ikke har tid til at være sammen med mig, fordi de skal arbejde. Jeg ved det og har inden min ankomst fortalt dem, at de ikke skal være stressede over det. Jeg kan sagtens bruge en masse tid alene. Men de insisterer altid på, at jeg skal komme til middag. Ok, det vil jeg gerne. Men ikke hvis de er for trætte. Det er de så ikke. Så jeg tropper op hos bror nr. 1, og vi hygger en aften sammen. Der er altid noget hjemmelavet på bordet. Er det kaffe, og kager, eller er det middag? Ligegyldigt.

Hvilket stel?

Men jeg lagde mærke til noget, som jeg ikke har tænkt på tidligere. Alle mine brødre (4 styk.) har det samme stel i deres køkken. Det forstår jeg ikke. De er jo så forskellige. Men det til trods. De har alle sammen det samme stel stående i deres køkkenskabe og i opvaskemaskinen. Det forstår jeg ikke. Jo, og dog: Hvis det er et stel, som er på mode, og som alle, bare hyper om, så skal det naturligvis også være i deres køkkener. Fx nu, som det her musselmalede.
Af en eller anden grund kom det virkeligt på mode for en del år siden. Og nu har alle noget, der ligner det i deres køkkener, eller også har de spenderet og købt nyt musselmalet stel. Det er jo ikke billigt. Jeg undrer mig bare over det. Hvorfor har alle familier i Danmark mindst ét musselmalet krus i køkkenskabet?

Royal Copenhagen stel

Jeg har set, man kan få mange andre stel i samme stil, som bare ikke er blå og hvide. De er måske helt hvide eller med sort i stedet for blå bemaling. Det ser man meget sjældent. Men det blå og hvide ses overalt.
Det blev en meget interessant diskussion med min storebror, som har to tekopper i det her musselmalede stel, men som drikker kaffe fra et almindeligt reklame-hvidt krus fra den lokale købmand. Det er vist alt sammen Royal Copenhagen stel.
Han har en hypotese om, at det her med, at man har musselmalet stel i sine køkkenskabe, er en måde at sende et signal til andre mennesker (gæster, naboer, der kommer forbi) om, at man har den økonomiske formåen til at kunne bespise mange mennesker. Da stellet oprindeligt kom frem, var det jo kun de virkeligt rige og adelige, som kunne betale for det. Med de moderne teknologier og ny produktionsmetoder er stellets værdi simpelthen faldet i værdi, og dermed også prisen for et stykke musselmalet stel.

Derfor kan det sælges til alle. Prisen er ikke længere skyhøj. En hård analyse, måske. Jeg tenderer til at give min bror ret. Men jeg må dog tilføje, at jeg synes, at lige præcist det stel er flot. Det er tidløst. Det kan bruges i dag og i morgen.

COMMENTS

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *