Sådan kan du få en sundere have

8. december 2022 By Admin

Sådan kan du få en sundere have

Vedligeholdelse af haven kan være en meget givende og behagelig oplevelse, der nærmest giver sjælero. Men det kræver også megen regelmæssig pleje og opmærksomhed, hvis du vil holde din have fin og flot. Heldigvis kan du med relativt få rutineopgaver give din have de bedste forudsætninger for at holde sig sund.

Først og fremmest skal du sørge for, at du har de rette redskaber til opgaven. Et godt sæt haveredskaber, som en rive, spade, planteske og beskæresaks, vil gøre dine opgaver nemmere og mere effektive. Investér gerne i redskaber i en høj kvalitet, da de vil holde længere, hvis du passer på dem ved at rengøre og slibe dem regelmæssigt.

Det kan du gøre for at holde haven sund:

Vanding er afgørende for dine planters sundhed. Vand grundigt og regelmæssigt, men undgå at overvande, da det kan føre til, at du slår planterne ihjel eller give andre alvorlige problemer. Den bedste tid at vande på, er om morgenen eller aftenen, når fordampningen er minimal. Overvej at bruge et vandingssystem såsom et dråbevandingssystem, hvilket kan sikre, at dine planter får den rigtige mængde vand.

Ukrudt kan slås med dine planter om vand, næringsstoffer og sollys, derfor er det vigtigt at fjerne ukrudtet regelmæssigt. Fjern ukrudtet med din hånd eller brug et redskab til at forsigtigt fjerne det fra jorden. Pas på ikke at rive i rødderne på dine planter, når du fjerner ukrudtet.

Beskæring er en anden vigtig del af haveplejen. Beskæring hjælper med at fremme sund vækst, fjerne syge eller beskadigede grene og forme planterne (skære dem til), så de vokser hensigtsmæssigt. Brug altid skarpe beskæresakse til at lave rene snit, og undgå at overbeskære, hvilket kan være stressende for planten – og dermed hæmmer væksten. Beskær på den rigtige årstid, afhængigt af den type plante du beskærer. Skal du beskære større planter eller træer, kan det være en god idé med professionel hjælp. Kontakt f.eks. Anlægsgartner Brian Stølegaard, der udfører træfældning i Kolding og Trekantområdet.

Gødning kan give dine planter de næringsstoffer, de har brug for til at vokse og trives. Vælg en gødning, der passer til dine planter, og følg altid vejledningen på etiketten for korrekt anvendelse. Undgå at bruge for meget gødning, da det kan skade dine planter og ikke er godt for miljøet.

Skadedyr, som insekter, og sygdomme kan skade eller dræbe dine planter. Kontrollér regelmæssigt din have for tegn på skadedyr og/eller sygdom – og tag så hånd om problemet. Brug naturlige metoder, når det er muligt, så du ikke bruger skarp kemi i din have.

Husk at haven kan være et tomt lærred

Er du i en situation, hvor du ikke kan forvandle din have til et sundt miljø, men hvor det er nemmere at starte forfra? På sprængning.dk kan du finde hjælp til at få udført sprængning i din have, hvilket gør det nemt at rydde besværlige buske ad vejen, så du får et ’blankt lærred’ at arbejde på. På den måde kan du plante de træer, buske og blomster, som skal udgøre den nye drømmehave. Det kan i nogle tilfælde være lettere at starte helt forfra, end at skulle rydde op og konstant fjerne planter, træer, ukrudt etc. hist og her.

COMMENTS

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *