Sportsgrene i fremgang med målrettede indsatser

12. juli 2019 By Admin

Sportsgrene i fremgang med målrettede indsatser

Angel McCoughtry (35) drives towards the” (CC BY-SA 2.0) by Lorie Shaull

Flere sportsgrene i Danmark er i fremgang. Det skyldes et benhårdt og strategisk talentarbejde i ungdomsrækkerne. Hvem står bag og hvad effekt har de målrettede indsatser, som har vist at styrke populariteten hos utraditionelle sportsgrene som Basketball og e-Sport, haft? 

Basketball bliver mere populært hos piger

En af de sportsgrene, som kan spore en fremgang, er basketball. Ifølge medlemstal fra DGI Basketball er der sket en stigning i antallet af klubspillere på knapt 12 procent, og der er medlemsstigninger inden for alle aldersgrupperinger med undtagelse af et lille fald blandt drenge mellem 19 og 24 år. Særligt pigerne er blevet glade for at spille basket, og det har betydet en stigning på hele 26 procent af piger i alderen 0-12 år.

Udviklingen skyldes en målrettet indsats fra blandt andet DGI Basketball og Danmarks Basketball Forbund, der blandt andet har lanceret en kampagne ved navn ”Basketball i skolen”. Her har mere end 10.000 børn over hele landet fået mulighed for at få en række gode oplevelser med basketball og lære at skyde og dunke på initiativ af DBBF, DGI Basketball, BørneBasketFonden samt Dansk Skoleidræt.

Stor stigning i den nye type sport: e-Sport

26.000 flere medlemskaber kunne DIF og DGI prale af i 2018. En af de sportsgrene, som er i kraftig vækst, er e-Sport, som mellem 2017 og 2018 er vokset med 130,4%. Med sine lidt over 5.000 medlemmer er e-Sporten stadig en relativt lille sport sammenlignet med nationalsporten fodbold, der har over 300.000 medlemmer og svømning og fitness, der dyrkes af knapt 250.000 medlemmer hver.

Nogle vil måske mene, at e-Sport ikke har noget med sport at gøre, men anerkendelsen fra de store idrætsforbund samt hos bookmakerne, der ved de store turneringer sætter oddsene, viser, at e-Sport bør betragtes som en sport. E-Sport kræver da også, i modsætning til de fordomme, der eksisterer om gamere, at man lever sundt og er i god form. Ofte træner gamerne op til 14 timer i døgnet, og det kræver, at hjernen er skarp, og efter mange timer foran skærmen, har kroppen brug for at blive trænet igennem. Motivationen til at komme til tops er da også stor, da e-Sportspillere efterhånden har udsigt til milliongevinster og har stjernestatus på niveau med de største stjerner inden for de mere traditionelle sportsgrene.

Hvordan ser fremtiden ud for fremtidens sportsgrene i Danmark

Der er også andre sportsgrene, hvor fremtiden tegner lys for danske talenter. Inden for håndbold, tennis og badminton har der gennem mange år været medlemsfald, men for første gang i mange år kan alle tre sportsdiscipliner melde om stigning i antallet af medlemmer. En af årsagerne er, at DGI og DIF har iværksat kampagnen ”Bevæg dig for livet”, der har som målsætning, at hver anden dansker skal være medlem af en idrætsforening i 2025. Her har man blandt andet satset på motionstilbud i stedet for den mere konkurrenceprægede strategi, som måske har skræmt mindre talentfulde danskere fra at melde sig ind i sportsklubberne. Inden for dansk herretennis kan man allerede glæde sig over to 13-årige talenter, som rangerer verdens to bedste tennisspillere under 14 år.

COMMENTS

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *