Husdyr i dit lejemål

1. februar 2019 By Admin

Husdyr i dit lejemål

Vil du gerne have hund, kat eller et andet dyr boende i dit lejemål? Reglerne for husdyr i lejeloven kan være meget komplicerede og ofte forvirrer de mere end de gavner.

Når du ved indflytning underskriver din lejekontrakt vil som oftest fremgå af § 10, hvorvidt det er tilladt eller ikke tilladt, at have husdyr – her markerer udlejer enten ja/nej. Det er ikke kun § 10 i lejekontrakten, at du skal være opmærksom på, da § 11 (særlige vilkår) også kan have stor betydning for husdyr i lejemålet. Udlejer har nemlig også ret til at bestemme størrelsen og antal på husdyr. Eksempelvis kan der være forbud mod større hunde.

Hund og kat bliver betragtet i kategorien ’husdyr’, hvorimod mindre dyr såsom hamstre, kaniner, akvariefisk osv. bliver kategoriseret som ’smådyr’. Det vil sige, at hvis din udlejer har forbudt dig at holde husdyr er det ikke lig med, at du ikke må holde ’smådyr’. Hvis du har forbud mod smådyr skal det fremgå af § 11 i lejekontrakten.

Desværre kan man risikere, at forholdene skulle ændre sig imens du bor til leje. Udlejer kan altså forbyde lejemålet at holde husdyr. Derfor skal du ikke flytte eller afskaffe dit husdyr, du må blot ikke anskaffe dig et nyt, efter at forholdene har ændret sig.

Forbud imod at have husdyr er ikke det samme, som forbud i mod at have besøg af husdyr. Det betyder, at du gerne må have besøg, så længe det er i en sund mængde – det kan nemlig nemt misbruges og vil føre til samme konsekvens, som hvis du havde et husdyr boende. I nogle tilfælde er husdyr i lejemålet strengt forbudt. Det vil sige, at besøgende husdyr også er forbudt. Er dette tilfældet, fremgår det af de særlige vilkår i § 11 i lejekontrakten.

Nogle steder har man hørt om, at udlejeren kræver et ekstra gebyr for at man må holde et husdyr. Det er ofte fordi, at udlejere mener husdyr ødelægger lejemålet i højere grad end hvis der ikke var husdyr. Ofte tænker udlejere ofte på gulvet, som kan blive slidt, ødelagt eller hvis hunden bider i karme. Det fremgår dog ingen steder i lejeloven, at udlejeren må opkræve en ekstra sats, som betaling for at lejeren må holdehusdyr. Dette er derfor ulovligt!

Andre steder har man hørt om, at den samme udlejer ”forskelsbehandler” på den måde, at nogen af udlejerens lejemål er underlagt forbud mod husdyr, mens andre ikke er. Det har udlejeren også fuld ret til – der bestemmes og regelsættes efter udlejerens eget ønske.

I tilfælde af at du ikke skulle overholde de regler, som du er underlagt i din lejekontrakt og holder et husdyr trods forbud, kan der opstå konsekvenser, da dette vil være misligholdelse af lejeaftalen og derfor opsigelsesberettiget. Hvis udlejer bliver gjort opmærksom på, at du bryder reglementet, så skal du modtage en påmindelse/advarsel. Efterkommer du ikke denne, har udlejer fuld ret til at lave en opsigelse af lejemålet, da du ikke overholder god skik og orden.

 

COMMENTS

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *