Danskerne sikrer sig

2. februar 2019 By Eskild Strudsberg

Danskerne sikrer sig

Flere og flere danskere har et pengeskab.
Det er fornuftigt nok. Kommer tyven, så er det godt at vide, at man har gjort sit bedste for at beskytte værdierne, man har: Kontanter, smykker, dokumenter eller datafiler.

Alle størrelser pengeskabe

Det er muligt at købe små og store pengeskabe. De kan fås i modeller, som kan bygges ind i vægge eller stå frit.

Det, som er godt at vide, inden man køber et pengeskab, er, hvilket niveau det sikrer mod indbrud. Er man en virksomhed, så er man placeret på et sikringsniveau af sit forsikringsselskab. Selskabet kan derfor afvise krav, hvis pengeskabets sikringsniveau, ikke lever op til det niveau, som virksomheden er placeret på.

Det betyder altså, at hvis du skal have et pengeskab sat op i din virksomhed, så skal det leve op til bestemte krav, som forsikringsselskabet stiller. De foretager nemlig en vurdering af, hvor stor sandsynlighed der er, for at din virksomhed kan blive udsat for et indbrud.

Det betyder også, at hvis du køber et pengeskab, så skal det være testet efter en bestemt sikkerhedsstandard. I Danmark har det været gældende siden 2016. Metoden, som bruges i dag til at teste et skab, kaldes EN1143-1. Den bruges til at inddele skabene i sikkerhedsniveauer. Før 2016 havde man en metode, som kaldtes Skafor. Den anvendes ikke længere. Den kunne man også inddele skabenes sikkerhedsniveauer efter. Men inddelingen var grovere. Skafor kunne inddele skabene 4 niveauer. EN1143-1 kan inddele alle pengeskabe i 13 forskellige niveauer.

I praksis foregår en test af pengeskabes sikkerhedsniveau, ved at man afprøver, hvor længe det tager at bryde skabet op med forskellige værktøjer. Alt efter tiden, det tager, og værktøjet, der benyttes, bliver skabet placeret på et pointsystem. Det bliver herefter placeret på skalaen fra 0 til 13.

Tal med forsikringen

Det er derfor fornuftigt at tale med sit forsikringsselskab, inden man køber et pengeskab. Det vil da være hamrende ærgerligt, hvis man køber et skab, der ligger i et niveau, som selskabet ikke kan godkende.

Når du leder efter et pengeskab til din virksomhed, så vil du muligvis komme ud for, at du får at vide, at skabets sikringsniveau ligger i Skafor graderingen det-eller-det. Det betyder ikke, at det ikke er testet efter den nye metode. Det er bare en reference, som giver dig en pejling om dets sikkerhedsniveau. Du bør naturligvis spørge den forhandler, som du er i kontakt med om hvilket niveau pengeskabet ligger på efter den nye testmetode. Det ved de.

Det samme gælder forsikringsselskaberne. De kan også referere til Skafor. Især hvis de ikke har nået at opdatere alle deres tekster, som du læser. Der kan være en smutter her og der. Men dét, du skal sikre dig, er, at forsikringsselskabet accepterer krav, hvis indbruddet sker, på trods af at skabet lever op til selskabets sikkerhedskrav. Og du skal naturligvis ikke holde dig tilbage for at spørge forsikringsselskabet om særlige krav, de måtte have, inden du køber et pengeskab. Det er i begge partners interesse, at du ikke kommer til at købe et forkert skab, fordi de er kommet til at give dig forkerte eller mangelfulde oplysninger.

COMMENTS

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *