Tidlig scanning i graviditeten

25. februar 2019 By Admin

Tidlig scanning i graviditeten

Der kan være mange årsager til, at man ønsker en tidlig scanning i sin graviditet.

I det offentlige system bliver den gravide først tilbudt en scanning i uge 12, til 1. trimester scanningen, også kaldet nakkefoldsscanningen. Det er rigtig lang tid at vente og derfor vælger mange at købe en tidlig scanning hos en privat scanningsklinik.

En tidlig scanning tilbydes i Svendborg Scanningsklinik fra uge 5+0. Her vil det være muligt at få skabt ro og tryghed, så for den første bekymring kan blive vendt til noget positivt og glædeligt i stedet for.

Mange gravide har et stort behov for at få sikkerhed i graviditeten.

Er der en graviditet og ligger den, hvor den skal? Er der et lille hjerte, der blinker?

Hvor langt er graviditeten fremme og er der tvillinger?

Måske har man oplevet en tidlig spontan abort eller man kender nogen, som har mistet eller haft en graviditet udenfor livmoderen.

Her kan der være et stort behov for at se, at der er noget inde i livmoderen og også, at der er hjerteblink. Fra uge 6+0 er det muligt at se hjerteblink og i nogle tilfælde tidligere, måske allerede fra uge 5+4. Er man ikke så langt endnu, kan scanningen alligevel give andre positive svar.

En lille opklaring inde i livmoderen på størrelse med en ært, er et godt tegn på en meget tidlig graviditet. Lidt senere kan man se at opklaringen er vokset og der er kommet en blommesæk og lidt senere vil det være muligt at se embryomet /fosteret. Og fra ca. uge 6+0 vil der være synligt hjerteaktivitet. Herefter går udviklingen hurtig, så man kan se, hvad der er hoved og hvad der er rumpe, små arme og ben bliver også synlig. Snart kan man i profil se næsetip og pande og man kan se fosteret bevæge sig. Når man kan måle fra hoved til rumpe, kan målet fortælle, hvor langt man ca. er fremme i graviditeten.

Den endelig termin bliver dog først fastsat til 1. trimester scanning på sygehuset.

Kender eller husker man ikke dato for sidste menstruation, er man lige stoppet med p-piller eller har man haft uregelmæssige menstruationer, kan det være svært at beregne og vide, hvor langt man er henne i graviditeten. For at beregne graviditetslængden ud fra sidste menstruation, kræver det, at man har haft fuldstændig regelmæssige menstruationer uden brug af p-piller eller hormonspiral i minimum 3 måneder.

Her kan en tidlig scanning også være til stor hjælp. For mange er det godt at have set graviditeten med foster, hjerteblink og størrelsen på fosteret, så man ved, hvor langt man ca. er henne, inden man kontakter sin egen læge til 1. graviditetsundersøgelse. Det betyder også at man kommer til 1. trimesterscanning på sygehuset rettidigt.

En tidlig scanning fortæller også, om der er tvillinger.

Nogle familier er mere disponerede for at få tvillinger og der er måske allerede tvillinger i familien. Maven er måske vokset hurtigere end forventet, måske er graviditetskvalmen meget voldsom og trætheden er uovervindelig. Mulighed for tvillinger ved man også øges med den gravides alder. Derfor giver det utrolig meget ro at få vished om tvillinger eller ej.

Tidlig scanning i graviditeten giver vished om at graviditeten er kommet godt fra start. Det giver tryghed og ro så man kan glæde sig og se frem til næste scanning.

COMMENTS

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *