Hjerte lunge redning

13. september 2018 By Admin

Hjerte lunge redning

Hvert år falder cirka 4000 danskere om med hjertestop uden for hospitalet. En hurtig indsats af forbipasserende kan være med til at gøre forskellen på liv eller død. Siden 2001 er overlevelsen tredoblet og antallet af tilfælde hvor forbipasserende er trådt til og ydet hjertelungeredning er steget fra 19,4% til 67,5%. Det gør Danmark verdensførende og det kan vi være ekstremt stolte af.

I Danmark er der registreret over 17.000 hjertestartere på hjertestarternetværket. De fleste af dem hænger på offentligt tilgængelige steder så som idrætshaller, virksomheder og offentlige intuitioner. Desværre er det kun lidt over 8000 der er tilgængelige 24/7. Det er rigtig vigtigt at placere hjertestartere efter sundhedsstyrelsens anbefalinger da den så kan gøre en forskel i alle døgnets 24 timer. Det nytter nemlig ikke noget, at hjertestarteren er låst inde i en virksomhed, når en borger falder om med hjertestop.

Der er ikke nogen tvivl om, at hastighed er en essentiel ting når det kommer til at øge overlevelseschancerne i forbindelse med hjertestop. For hvert minut der går uden hjertelungeredning, falder chancerne for overlevelse med 10%. Er der en hjertestarter tilstede falder overlevelseschancerne kun med 4% for hvert minut der går. Det er stort set umuligt at starte et hjerte uden en Hjertestarter, hvorfor en hjertestarter er et rigtigt vigtigt værktøj.

Selvom overlevelsen er forbedret markant er der stadig plads til forbedring her i Danmark. De fleste hjertestop sker nemlig i hjemmet. Som nævnt tidligere er de fleste hjertestartere placeret i det offentlige rum eller på arbejdspladser. Det betyder, at når en person falder om med et hjertestop i et boligområde så går der lang tid før hjælpen er fremme. Det er derfor vigtigt at der bliver sat fokus på dette område.

Men hvem skal gøre forskellen? Det skal borgerne i samspil med de lokale boligforeninger og borgerforeninger. De skal gå sammen om at forbedre trygheden i deres lokalområde. En hjertestarter der er stillet op i et boligkvarter og en række borgere der er trænet i førstehjælp kan være det, der gør forskellen på liv og død, i hjemmet.

Som det blev nævnt i starten af denne artikel er danskerne gode til at træde til. Et nyligt forsøg i region hovedstaden har vist, at over 24.000 danskere er villige til at melde sig som hjerteløbere. Det har været så stor en succes at ordningen nu er på vej til Region midt.

Men hvad er en hjerteløber? En Hjerteløber bringer hjertestartere ud til personer med hjertestop. De aktiveres gennem alarm 1-1-1-2 og en app. på deres telefon. Når alarmen går, løber nogen efter en hjertestarter og andre direkte til personen der har fået hjertestop. Denne kombination af hjerteløbere og flere lokalt opstillede hjertestartere kan være en udslagsgivende faktor i overlevelsen af hjertestop i hjemmet. Hjælpen vil være fremme langt hurtigere og dette kan være med til at sikre den livsvigtige ilttransport rundt i kroppen.

Har denne artikel om hjertestop og hjertestartere vækket din interesse? Så kan du læse mere om hvad en hjertestarter kan, hvordan den bruges og hvad den koster på denne side.  

COMMENTS

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *