Sol og Sommer – Skærgårdsferie i Sverige

20. februar 2019 By Admin

Sol og Sommer – Skærgårdsferie i Sverige

Sidste sommer var vi på hytteferie i den svenske Skærgård.

Det allerbedste ved turen var absolut roen og nuet. Vi nød nogle dage fuld af afslapning og fred og ro. Det var næsten som om, at tiden stod stille. Vi blev imponeret over det smukke landskab; fyldt med variation og skønne oaser. Der er virkelig intet som den friske svenske luft til at fylde dig med ro og ny energi!

Skærgården

Skærgården langs den svenske vestkyst strækker sig langs Bohuslän fra Gøteborg op til den norske grænse. Strækningen er fyldt med tusindvis af små øer og skær, som ligger langs kysten. Hvis du nogensinde har set billeder eller video herfra, så ved du, at det er der, hvor der er fyldt med farverige små fiskerlejer omgivet af glatte og vejrbidte granitklipper. Vi har haft fiskestangen fremme – med varierende held! Så det var godt, det sagtens kunne lade sig gøre at finde spisesteder, som bød på havets skatte. Vi levede nærmest kun af skaldyr, lækre rejer, muslinger og friske fisk – alt hvad hjertet kunne begære!

En af dagene tog vi ud i kajak for at se Skærgårdens skønhed ude fra vandet. Vi havde den vildeste oplevelse, da vi stille gled gennem vandet og sejlede lige forbi en sovende sæl! Så kan man tale om at komme tæt på naturen!

Midt i stilheden havde vi selvfølgelig også brug for lidt at lave, så vi havde medbragt en ordentlig stak bøger – og hvad var mere relevant end krimierne fra Camilla Läckberg og Fjälbacka-området, som jo lige var i nærheden. Det var som om det gyste lige lidt ekstra, når vi læste, og så området spillevende foran os.

Allemandsretten

Hvis I ikke har mulighed for at låne eller leje en hytte, kan I også udnytte det fantastiske princip ’allemandsretten’. Det betyder, at alle har ret til at færdes frit i naturen – også på privatejet jord, så længe man ikke forstyrrer dyreliv, afgrøder eller jordejerens privatliv. Det er endda tilladt at færdes selv i indhegnede områder – men det forventes, at man husker at lukker låger/hegn mm. så dyrene ikke slipper ud! Og så anses det selvfølgelig som god skik, at man ikke slår telt op på dyrkede arealer, eller hvor dyrene græsser. Det er selvfølgelig også vigtigt, at hvis man overvejer at tænde bål, at man sikrer sig, at der ingen brandfare er og husker at slukke bålet ordentligt efter sig! Men ellers må du faktisk slå dit telt op, nærmest over det hele! Og det giver dig rig mulighed for at opleve den storslåede svenske natur på helt tæt hold! Så er du fristet til skærgårdsferie, så smid teltet på nakken og kom afsted!

Vi glæder os allerede til at komme tilbage til ’vores’ hytte i Sverige – også selvom vi overvejer at tage telt med næste gang.

Er I til lidt mere ’civiliserede forhold’ er der masser af lækre spahoteller i den svenske Skærgård. Så har du mulighed for både at blive forkælet, og at nyde den skønne natur (måske lidt på afstand).

COMMENTS

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *